4gIedereen kent ze wel in zijn familie of naaste omgeving: de personen die zodra ze de grens van Nederland passeren meteen hun dataroaming uitschakelen, om hoge kosten voor internetgebruik in het buitenland te voorkomen. Goed nieuws voor met name die mensen: vanaf 15 juni 2017 kan er onbeperkt gebeld, ge-sms’t en geïnternet worden in alle andere EU-landen zonder dat daarvoor extra kosten in rekening gebracht kunnen worden!

En met name de mogelijkheid tot het internetten in het buitenland zonder extra kosten zal met gejuich ontvangen zijn bij vele Nederlanders. Was het voortaan nog wachten op een geschikt wifi-punt, dat ook nog eens vrijgesteld moest wezen van een niet te herleiden wachtwoord, vanaf medio 2017 kan een ieder gewoon vrolijk door appen en internetten vanuit zijn eigen databundel!

Providers hebben wel de mogelijkheid om overtreders hard aan te pakken. Zijn er personen die hun databundel louter aanspreken wanneer zij in het buitenland verkeren, dan mogen telecombedrijven deze “misbruikers” keihard aanpakken en 1 cent per megabyte in rekening brengen.

Het afschaffen van de soms enorm hoge roamingkosten in het buitenland is niet vanzelf gegaan. Jarenlang was de discussie een “hot topic” in heel Europa. Eurocommissaris Neelie Kroes noemde de hoge kosten en daarmee samenhangende stevige winstmarge van de telecombedrijven in het verleden vaak genoeg schandalig en is blij met deze fraaie doorbraak.

Vicevoorzitter Andrus Ansip benadrukte woensdag, bij de bekendmaking van de wijziging, wel dat er duidelijke garanties ingebouwd gaan worden om misbruik van het nieuwe systeem te kunnen voorkomen. “Het is niet de bedoeling dat consumenten simkaarten gaan aanschaffen in relatief goedkope EU-landen en die vervolgens in eigen land gaan gebruiken” aldus Ansip.

Leave a Reply

(wordt niet gepubliceerd)